Alles is design

‘Waarom doe ik de dingen die ik doe? Wat is mijn bijdrage? Hoe kan ik dingen op een positieve manier veranderen? 

Die vragen stellen ontwerpers zichzelf ook. Het gaat in hun vak niet alleen maar over mooi, over esthetiek. Het gaat ook over het bieden van alternatieven, het tonen van nieuwe horizonten, het bijdragen aan oplossingen voor prangende grote en kleine maatschappelijke vraagstukken, het doorbreken van taboes. Niet met praatjes maar doen. Jan Schaeffer zei het al: 'In gelul kan je niet wonen'. En zo is het maar net.
Het mooie is dat ontwerpers doeners zijn. Dat zit in hun DNA. Een probleem is een vraag voor een ontwerper, een taboe een uitdaging. Ontwerpers combineren conceptueel en abstract denken met idealistische vergezichten en praktische toepasbaarheid. 

Alles is design. Daarom misschien ook wel, is dit het tijdperk van De Ontwerper, met hoofdletters. Het tijdperk waarin zij zelf hun sector vorm geven en daarnaast, samen met overheid, bedrijfsleven, de consument, gebruiker en publiek de maatschappij veranderen.‘

Richard van der Laken in de Volkskrant 14/05/13

Richard van der Laken is medeoprichter van grafisch ontwerpbureau De Designpolitie, medeauteur van de wekelijkse visuele column Gorilla in de Groene Amsterdammer en mede-oprichter en directeur van ‘What design can do’, een evenement op 16 en 17 mei in Amsterdam over de impact van design.

hanneke de leeuwComment