Een doorgedreven verlangen by hanneke de leeuw

It’s not about passion. Passion is something that we tend to overemphasize, that we certainly place too much importance on. Passion ebbs and flows. To me, it’s about desire. If you have constant, unwavering desire to be a cook, then you’ll be a great cook. If it’s only about passion, sometimes you’ll be good and sometimes you won’t. You’ve got to come in every day with a strong desire. With passion, if you see the first asparagus of the springtime and you become passionate about it, so much the better, but three weeks later, when you’ve seen that asparagus every day now, passions have subsided. What’s going to make you treat the asparagus the same? It’s the desire.”
- Thomas Keller

Alles is design by hanneke de leeuw

‘Waarom doe ik de dingen die ik doe? Wat is mijn bijdrage? Hoe kan ik dingen op een positieve manier veranderen? 

Die vragen stellen ontwerpers zichzelf ook. Het gaat in hun vak niet alleen maar over mooi, over esthetiek. Het gaat ook over het bieden van alternatieven, het tonen van nieuwe horizonten, het bijdragen aan oplossingen voor prangende grote en kleine maatschappelijke vraagstukken, het doorbreken van taboes. Niet met praatjes maar doen. Jan Schaeffer zei het al: 'In gelul kan je niet wonen'. En zo is het maar net.
Het mooie is dat ontwerpers doeners zijn. Dat zit in hun DNA. Een probleem is een vraag voor een ontwerper, een taboe een uitdaging. Ontwerpers combineren conceptueel en abstract denken met idealistische vergezichten en praktische toepasbaarheid. 

Alles is design. Daarom misschien ook wel, is dit het tijdperk van De Ontwerper, met hoofdletters. Het tijdperk waarin zij zelf hun sector vorm geven en daarnaast, samen met overheid, bedrijfsleven, de consument, gebruiker en publiek de maatschappij veranderen.‘

Richard van der Laken in de Volkskrant 14/05/13

Richard van der Laken is medeoprichter van grafisch ontwerpbureau De Designpolitie, medeauteur van de wekelijkse visuele column Gorilla in de Groene Amsterdammer en mede-oprichter en directeur van ‘What design can do’, een evenement op 16 en 17 mei in Amsterdam over de impact van design.

Het nieuwe ontwerpen by hanneke de leeuw

'Nu is dat hele krachtenveld in en om het ontwerpen heen aan het veranderen en verschuiven. De vertrouwde driehoek ontwerper-producent-­koper (vaak een museum) is vloeibaar geworden. De ontwerper houdt zich steeds vaker bezig met de manier waarop zijn idee tot stand komt en de bijdrage die het aan de maatschappij levert.

Product design wordt social design. Design wordt steeds minder tastbaar: het gaat steeds minder om een af, market ready product en steeds meer om het proces, het idee, de samenwerking, de interactie, het persoonlijke verhaal, het engagement – dat zijn óók producten.'

Tracy Metz in 'De Groene Amsterdammer', 23/04/2013